Óvjuk a gyerekeinket!

Óvjuk a gyerekeinket, mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat!

Lassan itt vannak az ünnepek és közeleg a gyerekek által várva várt téli szünet. Az ünnepi előkészületek alatt is figyeljünk a gyermekeinkre, a legtöbb baleset sajnos a tanítási szünetek alatt történek. A vegyi anyagok a mindennapi életünk részét képezik. Ugyanakkor sajnálatos módon, évente ezernél is több véletlen mérgezés történik Magyarországon háztartási és vegyi szerekkel (tisztító szerek, fagyálló, maró és oldószerekkel, hígítókkal stb.), és a mérgezések közel 50%-a a gyermekeket érinti.

A 2009 januárjában hatályba lépett új rendelettel a követelmények szigorodtak. Az Európai Unióban egységesen alkalmazandó, a veszélyes anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló uniós rendelet (CLP rendelet) biztosítja, hogy egyértelmű tájékoztatást kapjunk a vegyi anyagok és keverékek jelentette veszélyekről.

CLP rendelet előírja, hogy az adott anyagok és keverékek emberi egészségre és a környezetre potenciálisan veszélyt jelentő kockázatait az azonosított veszélynek megfelelően osztályokba (például: tűzveszélyesség, irritáció, mérgező hatás, vízi környezet károsítása) kell sorolni.

A termékhez kapcsolódó veszélyekről a felhasználót is tájékoztatni kell. Ennek egyik legfontosabb módja a címke, amelyen fel kell tüntetni többek között a használattal járó lehetséges kockázatokat, illetve a biztonságos használathoz szükséges tudnivalókat.

A címke tartalma az orvosnak is hasznos információt nyújthat egy esetleges allergiás tünet, mérgezés esetén. A címkén elhelyezett információk között akár a gyermekek által is könnyen felismerhetőek az ún. veszélyt jelző piktogramok, amelyek szimbolikus rajzok formájában hívják fel figyelmünket a termék veszélyeire. Fontos tudni, hogy ezek a jelzések a CLP rendelet alapján változnak és a gyártóknak, forgalmazóknak fokozatosan 2017. júniusig kell átállniuk az új piktogramokra.

Fontos! A gyerekekkel történt balesetek mindig a helytelen tárolás és a szülői gondatlanság következményei, pedig a balesetek nagy része megelőzhető, ha a felhasználók elolvassák és betartják a termékek csomagolásán szereplő használati utasításokat, óvintézkedéseket.

GYŐRLAKK Festékgyártó Zrt. 2015. június 1-ig termékeinek osztályozását, címkézését és csomagolását a CLP rendeletben meghatározottak szerint elvégezte.

A lenti táblázat segítséget nyújt az új piktogramok felismerésében és jelentésében.


H-9023 Győr, Körkemence u. 3.
Tel.: + 36 96 516 530
E-mail:

Mintabolt: 9023 Győr, Körkemence u. 3.
Nyitvatartás: h-p: 7:30-15:30 h
Tel./Fax: + 36 96 516 546